Христо Ив. Димитров мечтае да създаде грандиозен фолклорен спектакъл, който в седем музикално-танцови картини да покаже най-характерното от музиката, песните, танците и народо-психологията на българите от седемте етнографски области – Родопите, Македония, Шоплука, Северна България, Добруджа, Странджа и Тракия.

Скоро той осъзнава, че за да бъде изпълнен подобен спектакъл, трябва да бъде създаден елитен професионален ансамбъл от фолклорни изпълнители, които да преминат специален етап на подготовка и да изнесат на плещите си тази отговорна задача. Идеята е подкрепена от сестрата на Христо – Елена, но най-мощен тласък в нейното реализиране дава присъединяването на британския гражданин Ян Чарлз Андерсон (впоследствие съпруг на Елена), който финансира създаването на проекта. Въпреки че първоначално предвиденият бюджет се увеличава девет пъти, Ян Андерсон не се отказва и проектът е реализиран. Създаден е първият частен фолклорен ансамбъл в България – “БЪЛГАРЕ”.

На 1 октомври 2002 година Христо и Елена Димитрови с двадесетина танцьори поставят началото на ансамбъл “БЪЛГАРЕ”. Сега те вече са 25 мъже и 25 жени, всичките професионални танцьори, а солистка е Албена Вескова – по това време солистка на “Мистерия на българските гласове”. Това е най-големият частен фолклорен ансамбъл в Европа.

През 2003 г. е създаден първият грандиозен фолклорен проект на “„Българе” – танцовият спектакъл “ТОВА Е БЪЛГАРИЯ”. Сценарият, хореографията и режисурата са на Христо Димитров. Музиката е на проф. Милчо Василев. Хореографията на една от картините в спектакъла е на проф. Николай Цветков – преподавател в Югозападния университет в гр.Благоевград.

В седем музикално-танцови картини, разказвачът-чужденец / в ролята големия български актьор Георги Черкелов / разкрива богатството и красотата на музиката, песните и танците от седемте етнографски области на България. Като цяло, спектакълът запознава зрителя с историята, традициите, културата и несломимия дух на българския народ, поднесен по един нов и нестандартен начин.

За осъществяването на този първи, грандиозен по мащабите си за това време проект, огромна заслуга имат сестрата на Христо Димитров – Елена и нейния съпруг, британския гражданин Ян Чарлз Андерсон, който финансира спектакъла.

През 2006 година ансамбъл “БЪЛГАРЕ” направи премиерата на втория си спектакъл “БЪЛГАРИЯ ПРЕЗ ВЕКОВЕТЕ”.

Това е исторически танцов спектакъл, който се доближава до традиционните фолклорни концерти само с това, че се играе на сцена и на места в него звучи фолклорна музика. В него звучат църковни песнопения, филмова музика, тайнствени старинни ритми с рогове и тимпани. Всичките 25 мъже и 25 жени на “Българе” тук имат предимно актьорска игра. Партнират им и двама професионални актьори – Димитър Селенски и Емил Марков. Вторият амбициозен продукт на ансамбъл “БЪЛГАРЕ” с невероятната си зрелищност и драматично въздействие оставя усещането, че това е нещо, което никога досега не сте виждали като визия, очарование и разтърсваща дълбочина. Консултанти на творческия екип са етнографът Николай Ников – преподавател в Софийския университет и проф. Божидар Димитров – директор на Национален исторически музей.

Третия спектакъл на ансамбъл “БЪЛГАРЕ” – “АЛБЕНА”, показва красотата и силата на българската фолклорна песен. Уникалното представление разкрива с пълна сила таланта на солистката на ансамбъла Албена Вескова, и като певица, и като актриса и като автор на песни. За около 1ч. и 40 мин. Тя изпява на живо 15 фолклорни и авторски песни от Родопите, Добруджа, Тракия и Македония.

“ОСМОТО ЧУДО”

е четвъртият авторски проект в репертоара на НФА “БЪЛГАРЕ”, представен с бляскава премиера на 14 юни 2016 г. в Зала 1 на НДК.

Продуцентът, сценарист, режисьор и хореограф на новия музикално-танцов фолклорен спектакъл Христо Димитров отново предлага на зрителите нещо ефектно и неправено досега. “ОСМОТО ЧУДО” е уникално пътешествие в света на неравноделните музикални размери в българския фолклор с ефектна комбинация от филм и динамичните ни народни танци и песни. Водач в това пътешествие е един верен приятел на България отпреди близо век – ирландският журналист Джеймс Баучер, великолепно изигран от холивудския актьор Бен Крос. В ролята на унгарския композитор Бела Барток му партнира успешният български актьор Атанас Сребрев. Увлекателният разказ разкрива в седем сценични картини най-неповторимото от богатата ни фолклорна съкровищница. Двата часа в магията на завладяващите български ритми в изпълнение на ансамбъл “БЪЛГАРЕ” са достатъчни зрителите за пореден път да изпитат гордост от уникалното ни фолклорно наследство.

“ОСМОТО ЧУДО” е посветен на паметта на щедрия меценат и обичан приятел Ян Чарлз Андерсон, на чиято внушителна финансова подкрепа ансамбъл “Българе” дължи появата си на професионалната сцена и първите си три авторски спектакъла.

Различна, динамична и затаяваща дъха, новата мащабна продукция на “БЪЛГАРЕ” е изключително изживяване за родолюбци и емоционално предизвикателство за ценителите на фолклорното ни изкуство.

В репертоара на ансамбъл „БЪЛГАРЕ“ е “Последната нощ на Апостола” – събитиен спектакъл с участието на актьора Димитър Селенски.

Най-новият проект с участието на  “БЪЛГАРЕ” е “Как ще НИ стигнат американците?” (2018 г.) – ко-продукция с Национална импресарска мрежа.

От дебюта му на професионалната сцена през април 2003 г. до момента, изнесените от ансамбъла концерти и спектакли у нас и по света са близо 2500. Няма български град, пред чиято публика през 17-те годините на съществуването си “БЪЛГАРЕ” да не е гостувал поне пет пъти. Ансамбълът е гастролирал в 24 страни по света, в това число и два пъти на Бродуей в Ню Йорк, САЩ.

Най-мащабното турне зад граница в биографията на ансамбъла е през октомври-ноември 2015 г., когато “БЪЛГАРЕ” изнася 25 спектакъла в Холандия.

Днес, 19 години по-късно, концертите на ансамбъл “Българе” надхвърлят 100 бр. годишно и всеки един от тях се превръща в едно незабравимо фолклорно изживяване, за всеки, който ги е посетил.

Партньори на мащабната дейност са Президентът на Република България, министерства, държавни и частни институции и организации, почти всички общини в България, както и много частни спонсори и видни личности.

На 11.02.2011, Президентът на Република България Георги Първанов награди с „Почетния знак на президента“ Ян Чарлз Андерсон за чужденец с най-голям приноз за развитието на културата в България. Финансовата подкрепа на Ян Андерсон беше оценена на повече от 2 милиона лева.

На 07.02.2020 г. Христо Ив. Димитров бе удостоен с “Почетния знак” на Президента на Република България Румен Радев за значимия му принос към съхранението, развитието и популяризирането на българския фолклор.

×
×

Cart