За нас

Национален фолклорен ансамбъл “БЪЛГАРЕ” е най-големият български частен фолклорен ансамбъл, създаден е на 1 октомври 2002 г. от хореографа Христо Ив. Димитров и неговата сестра Елена Андерсон, с активната финансова подкрепа на британския гражданин Ян Чарлз Андерсон.

От дебюта му на професионалната сцена през април 2003 г. до момента, изнесените от ансамбъла концерти и спектакли у нас и по света са близо 2500. Няма български град, пред чиято публика през 17-те годините на съществуването си “БЪЛГАРЕ” да не е гостувал поне пет пъти. Ансамбълът е гастролирал в 24 страни по света, в това число и два пъти на Бродуей в Ню Йорк, САЩ. Най-мащабното турне зад граница в биографията на ансамбъла е през октомври-ноември 2015 г., когато “БЪЛГАРЕ” изнася 25 спектакъла в Холандия.

Репертоарът му представя авторските спектакли “Това е България!” (2003 г.), “България през вековете” (2006 г.), “Албена (2007 г.) и “Осмото чудо” (2016 г.), както и някои събитийни спектакли, като сценариите, хореографията и режисурата на всяка от творбите са дело на създателя и продуцент на ансамбъла Христо Ив. Димитров. Най-новият проект с участието на  “БЪЛГАРЕ” е “Как ще НИ стигнат американците?” (2018 г.) – ко-продукция с Национална импресарска мрежа.

Христо Ив. Димитров

Христо Ив. Димитров е български хореограф и режисьор, популярен най-вече като създател и продуцент на Национален фолклорен ансамбъл “БЪЛГАРЕ”.

Роден е на 7 октомври  1969 г. във Варна, но живее и завършва средно образование в Шумен.

През 1994 г. завършва „Хореографска режисура“ в Академията за музикално и танцово изкуство в Пловдив.

Създател на Национален фолклорен ансамбъл “БЪЛГАРЕ” и репертоара му

1 Октомври 2002 г. – Заедно със сестра си Елена  и с финансова подкрепа на британския гражданин Ян Чарлз Андерсон поставя началото на Национален фолклорен ансамбъл “БЪЛГАРЕ”. Той се превръща в най-големия частен професионален фолклорен ансамбъл в България и в Европа.

Елена и Ян Андерсон

Certifications

×
×

Cart